UV světlo v přístrojovce |
Vítejte, hoste ( Přihlásit se | Registrace )
UV světlo v přístrojovce |
6.8.2010 20:53
Příspěvek
|
|
Neosvícený Skupina: Člen Příspěvků: 45 Registrován: 1.11.2008 Člen číslo: 180 |
Já bych se toho "uv" nebál. Jednak to vlastně žádné uv není - všechny takzvané uv ledky, co mají maximum kolem 390 nm jsou vlastně ve viditelné oblasti -tedy fialové a do opravdového uv, byť toho nejméně škodlivého zasahuje jen nepatrná část spektra. U všech ledek spektrum od jmenovité ke kratším délkám strmě padá, zatímco na druhou stranu to klesá povlovněji a jsou tam možný i nějaký malýsekundární maxima.
Tyhle délky mají převážně pigmentační účinky, tak jestli pracujete s vyššími intenzitami, tak se trochu opálíte bez rizika erytemu, o hlubokém poškození nemluvě. Katarakta - tak po letech intenzivní expozice, pokud byste s tím dělali. ale ne jako pokladní, co koukají na bankovky, ale někde kde jsou intenzity (reprografický průmysl a tak) a to ještě možná... Hrál jsem si s RVU 125W, mám ji doma a dost jsem si dával pozor na příznaky zánětu spojivek. Nedostavily se ani když jsem postupně ztratil zábrany a nijak se expozici z bezprostřední blízkosti nebránil. Zajímavé bylo, že to trochu vyvolává dojem, že už ty příznaky máte. Ono to sice způsobuje fosforescenci sklivce, takže všechno vidíte jakoby v mlze a nemůžete zaostřit a ten dojem, že schytáváte záření je silnej, hned cítíte suchost v oku ale je to jen sugestivní dojem, nic víc. Opravdové podráždění nepřestanete cítit za pět minut. A to ta výbojka nějaké zbytkové spetrum v uv na rozdíl od ledky mít bude. Takže asi tak. podsvícení čehokolivledkami je zcela v pohodě. Na čtení bych si s tím nesvítil, ne že by to škodilo, ale tyhle délky oko blbě ostří :-) |
|
|
7.8.2010 15:47
Příspěvek
|
|
Místní maskot Skupina: Člen Příspěvků: 2 007 Registrován: 22.8.2008 Bydliště: Praha Člen číslo: 124 |
No já ti nevím, do přístrojovky bych si to nedal.. jenom přece v noci jsou oči víc "otevřený" světlu, roztáhnuté zorničky (ELO je má furt roztáhlé.. ).. tže si myslím, že tam je to "nebezpečí" větší..
Já bych přístrojovky zakázal.. rozptyluje to.. -------------------- "The Grill" ~800W of pure madness.... |
|
|
PDA verze | Aktuální čas: 10.11.2024 - 17:39 |