IPB

Vítejte, hoste ( Přihlásit se | Registrace )

 
Reply to this topicStart new topic
> RD - změna 230VAC rozvodu pro světla na DC
Henry
příspěvek 3.4.2014 01:37
Příspěvek #1


Neosvícený
*

Skupina: Člen
Příspěvků: 4
Registrován: 21.5.2010
Bydliště: Bolatice
Člen číslo: 645



Ahoj,

v RD mám v každém patře rozvaděč pro jednotlivá světla - klasické žárovky (10 okruhů), která řídím triakem. Zásoby starých žárovek ale už téměř došly, takže chci elektroniku nahradit za novou, která bude přímo řídit zřejmě CREE MK-R (CREE MK-R na TME).
Odzkoušen mám provoz s klasickýma 60W žárovkama, takže tyto LEDky budou dostačovat - naopak bude jejich svit větší, proto je chci regulovat/stmívat. Neutrální bílá barva těchto LED mi plně vyhovuje. Zabudoval bych je do stropních svítidel - část žebrovaného chladiče by byla pod sádrokartónem, část nad. Většinou bude jedna LEDka v jednom svítidle, kromě asi třech svítidel, kde budou 2ks.
Z rozvaděče pro světla vždy vede ke každému svítidlu nepřerušovaný kabel CYKY 3x1,5. Řídit jednotlivé svítidla chci step-down měničem (proudovým LED driverem) s patřičným výkonem, který je ovládán pomocí PWM z μCPU. Otázka teď zní, zda to mám nabastlit "jednoduše" vše na jednu desku do rozvaděče a po jednotlivých větvích posílat při maximu (v praxi méně) 14V 700mA, popř. 28V 700mA v okruzích s dvěma LEDkama zapojenýma v sérii nebo všude rozvést např. 32VDC a u každého světla přidat μCPU, které bude čekat na jednovodičové sběrnici (žlutozelený drát) na příkaz MASTERa a následně PWM řídit LED driver MK-R?

Počítám i s hlídáním teplot každé LEDky/chladiče - v prvním případě by po 1-wire sběrnici komunikovala se základní elektronikou, v druhém přímo s místním procesorem. Úbytky na vedení při centrální elektronice mi jsou jasné, to bych vyladil každou větev zvlášť pomocí osciloskopu, otázka je jak při zkoušce zjistím, zda nedochází k elektromagnetickému rušení - frekvence vnitřního PWM LED driveru se dá nastavit od cca 10kHz do 1,4MHz (vyhlazovací kondenzátory jsou v zapojení dány). Vypínače resp. spínače mám do rozvaděče natažené sólo v UTP, takže opalování kontaktů nehrozí. Trafo počítám nějaký nadimenzovaný toroid buď v jednotlivých rozvaděčích, popř. v hlavní elektrorozvodnici - pak by šlo napájení celého patra do jednotlivých rozvaděčů po 3x2,5 CYKY, první varianta bude asi lepší...

Řešil někdo něco podobného? Ať nemusím celé kolo vymýšlet znovu?
Přiložený obrázek

Stávající modul triaků pro řízení žárovek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zoom
příspěvek 3.4.2014 06:50
Příspěvek #2


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 3 038
Registrován: 4.10.2011
Bydliště: okr. Senec
Člen číslo: 8 292



Ja MK-R ky napajam lacnymymi 230V drivermi 12V*1A. Existuju aj stmievatelne/dimable drivery.
http://www.ebay.com/itm/10-x-LED-Driver-18...S-/221239051183
http://kgleddriver.com/6-15w-triac-dimmable-led-driver.html

Svietivost MK-R je vynikajuca ale pozor na tienitka tie vedia pohlitit az 50% svetla.
Neviem odkial si zobral tych 14V. Pozri si datasheet.

Zaujimalo by ma kolko Watov stratis v CYKY kabelazi pri 14V lepsie povedane 12V variante ?

Tento příspěvek byl editován zoom: 3.4.2014 08:31


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Benik3
příspěvek 3.4.2014 09:56
Příspěvek #3


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 5 208
Registrován: 5.2.2011
Bydliště: Plzeň
Člen číslo: 1 102



Klasika MeanWell ne? smile.gif
Kvalitní, stmívání pomocí napětí, PWM nebo potenciometru...

BTW ty MK-R z TME jsou pravděpodobně bez STARu!

Škoda že MK-R2 ještě není v prodeji.
Kouknout také můžeš na MT-G2 nebo CXA LED od Cree, ale ty nejspíš seženeš jen na Cutteru, kde je dosti vysoké poštovné....
https://www.cutter.com.au/products.php?cat=Cree+CXA
https://www.cutter.com.au/products.php?cat=Cree+MTG-2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Henry
příspěvek 3.4.2014 10:04
Příspěvek #4


Neosvícený
*

Skupina: Člen
Příspěvků: 4
Registrován: 21.5.2010
Bydliště: Bolatice
Člen číslo: 645



Samozřejmě 12V, těch 14 mi zůstalo v hlavě z testu, kde jsem tam měl ještě signalizační LEDku v sérii a nějaký balast k tomu.
Na nejdelší možné trase (10m) jsem naměřil úbytek cca 100 mW při 11,7V 0,7A. Při rozvodu 36VDC to i s připočítáním step-down a PIC vychází na úbytek cca 20 mW - je to jen propočet, protože nemám zamýšlený LED driver.
Takže asi půjdu do testování verze rozvodu 36-40V a pic, led driver a teplotní čidlo u každého svítidla. LED driver chci použít LM3404 odkaz na TME, nezkoušel někdo?

U těch stmívatelných led driverů na 230VAC je složité dostat informaci o požadovaném výkonu v mé instalaci a u těch triakově ovládaných zase nechci vidět cenu a navíc to nejde přímo připojit na moje zařízení.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Henry
příspěvek 3.4.2014 10:14
Příspěvek #5


Neosvícený
*

Skupina: Člen
Příspěvků: 4
Registrován: 21.5.2010
Bydliště: Bolatice
Člen číslo: 645



QUOTE(Benik3 @ 3.4.2014 10:56) *
Klasika MeanWell ne? smile.gif
Kvalitní, stmívání pomocí napětí, PWM nebo potenciometru...

BTW ty MK-R z TME jsou pravděpodobně bez STARu!

Škoda že MK-R2 ještě není v prodeji.
Kouknout také můžeš na MT-G2 nebo CXA LED od Cree, ale ty nejspíš seženeš jen na Cutteru, kde je dosti vysoké poštovné....
https://www.cutter.com.au/products.php?cat=Cree+CXA
https://www.cutter.com.au/products.php?cat=Cree+MTG-2


Ale to bych u toho MeanWellu musel zdroj dát zvlášť ke každému svítidlu (okruhu), ne? Nebude lepší ten centrální zdroj a step-down u svítidla?

Kupovat chci tady - nechci čekat dlouho na dopravu a DPH si můžu odpočítat. Jednu MK-R z TME objednám a uvidím...

Tento příspěvek byl editován Henry: 3.4.2014 10:15
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Benik3
příspěvek 3.4.2014 10:46
Příspěvek #6


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 5 208
Registrován: 5.2.2011
Bydliště: Plzeň
Člen číslo: 1 102



No problém je, že ta MK-R je bez plošňáku. Nemůžeš ji dát přímo na chladič...
Vypadá to tak, jak je to na obrázku. Kontakty jsou zespoda LED...

Jo znamenalo by to dát zdroj ke každé LED. Ty jsi myslel, že bys měl jeden velký centrální zdroj a k jednotlivým LED jenom obvod na stmívání?
MeanWell má i pěkné malinké zdroje, nevím ale jestli stmívatelné...
Nezapomeň, že LED bys měl napájet konstatntním proudem, abys zajistil že je neodpálíš třeba při zvýšení teploty, nebo každá LED má malinko jiné Vf...

Tento příspěvek byl editován Benik3: 3.4.2014 10:51
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zoom
příspěvek 3.4.2014 11:46
Příspěvek #7


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 3 038
Registrován: 4.10.2011
Bydliště: okr. Senec
Člen číslo: 8 292



Nechce sa mi teraz hladat odpor CYKY kablov ale odhadoval som ovela vacsiu stratu,

No ja mam MK-R ky na medenych staroch a ked by som riesil stmievatelnost tak by som pocital aspon s 1,5A max.
Obcas si treba na chvilu viac posvietit - napr. natacanie vnucky.

Co sa tyka chladenia v priestore s obmedzenym prudenim vzduchu pod sadrokartonamo tak ja by som pouzil 2mm AL plech napr 50x50cm ktory by som prilepil cementovym lepidlom o keramicky strop..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Henry
příspěvek 3.4.2014 12:47
Příspěvek #8


Neosvícený
*

Skupina: Člen
Příspěvků: 4
Registrován: 21.5.2010
Bydliště: Bolatice
Člen číslo: 645



QUOTE(Benik3 @ 3.4.2014 11:46) *
No problém je, že ta MK-R je bez plošňáku. Nemůžeš ji dát přímo na chladič...
Vypadá to tak, jak je to na obrázku. Kontakty jsou zespoda LED...

Jo znamenalo by to dát zdroj ke každé LED. Ty jsi myslel, že bys měl jeden velký centrální zdroj a k jednotlivým LED jenom obvod na stmívání?
MeanWell má i pěkné malinké zdroje, nevím ale jestli stmívatelné...
Nezapomeň, že LED bys měl napájet konstatntním proudem, abys zajistil že je neodpálíš třeba při zvýšení teploty, nebo každá LED má malinko jiné Vf...


Jsem sice začátečník co se LED osvětlení týče, ale snažím se číst a číst a... takže vím co je STAR a že u těch z TME dle kódu nebude. V plánu mám naletovat tam Cu nebo Al plech (ten totiž mám) a přes teplovodivou izolační podložku to přišroubovat na Al chladič - pokud to nebude použitelné, tak objednám na zkoušku CREE včetně STAR z DX a počkám...

Ten "obvod na stmívání" je DC/DC měnič step-down v zapojení proudového zdroje s integrovaným PWM vstupem pro stmívání, takže odpálení nehrozí - proud se zvyšovat nebude, navíc to chci jistit měřením teploty a regulací výkonu (resp. příkonu) LEDky.

4 zoom: větší ztráta na vodiči CYKY 1,5 při 9 metrech nastává, když těch LEDek na jednom okruhu bude víc, např. 4xMK-R 11,7VDC 2,8A by udělalo 1,65W, při 36VDC jde "jen" o 0,17W (to samé je u 2x MK-R a 1,5A). Ztráty jsem počítal dle tohoto: http://vaelektronik.cz/files1/jisteni.xls
Jestli to budu moct "hnát" na 1,5A uvidím po testech, jak se to bude chladit - do sadrokartónu 50x50cm hliníkový plech už nedostanu, navíc ccca 10cm nad ním mám polystyrén, který je 5-18cm vysoký (stropní systém). Stropní svítidla nejsou uzavřená, takže doufám, že tam vznikne průvan a teplý vzduch z PC chladiče půjde pryč nahoru. Hlavně mám světla docela blízko, takže předpokládám, že nebudou muset běžet na nominální výkon a tím méně topit (hlavně v budoucnu, až budou ještě výkonnější) - to vše zjistím z testování.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Benik3
příspěvek 3.4.2014 12:53
Příspěvek #9


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 5 208
Registrován: 5.2.2011
Bydliště: Plzeň
Člen číslo: 1 102



Zoom: Kde jsi sehnal MK-R na mědi?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vědátor
příspěvek 3.4.2014 15:18
Příspěvek #10


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 985
Registrován: 11.4.2008
Bydliště: Jeseník n.O.
Člen číslo: 51



Rozvod bych udělal maximálně 40 V. Výše se už blbě shánějí obvody a ani takové napětí stejně není třeba. Driver bych dal ke každé jedné či více LED v daném světle. LED bych spojoval sériově pro menší proud a lepší účinnost měniče. Komunikaci by bylo dobré dělat i k driverům digitální, umožní to případnou rozšířitelnost do budoucna a omezí to nutnost stále přenášet PWM. Jak sleduji, tak 1-wire může fungovat i na docela velké vzdálenosti.

Mimochodem MK-R na mědi jsou na Cutteru a mimoto prodávám i samotné DPS, které mi zbyly navíc ..

Benik3: ty to tady nevidíš a nehledal jsi ?

Tento příspěvek byl editován Vědátor: 3.4.2014 15:20


--------------------
Shledal jsem, že moudrost nese více užitku než pomatenost,
jako světlo dává větší užitek než tma. Kaz. 2:13
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zoom
příspěvek 3.4.2014 15:22
Příspěvek #11


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 3 038
Registrován: 4.10.2011
Bydliště: okr. Senec
Člen číslo: 8 292



od Vedatora.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Benik3
příspěvek 3.4.2014 19:38
Příspěvek #12


Flashaholic
***

Skupina: Člen
Příspěvků: 5 208
Registrován: 5.2.2011
Bydliště: Plzeň
Člen číslo: 1 102



Promiň to jsem úplně přehlíd huh.gif
A myslel jsem i jinde než cutter...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 členů čte toto téma (1 hostů a 0 anonymních uživatelů.)
0 Členů:

 



RSS PDA verze Aktuální čas: 15.10.2019 - 17:32