![]() |
Vítejte, hoste ( Přihlásit se | Registrace )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Příspěvek
|
||
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 3 650 Registrován: 8.8.2011 Bydliště: Praha Člen číslo: 7 262 ![]() |
Tak jsem si stanovil maximální rozsah toho, co bude svítilna zvládat.
Zelená - "střední" obvyklá poloha Červená + oranžová - krajní polohy Kombinace polohy nosné desky, libovolného ramene a chladiče na konci ramene je omezená je fyzickou neprostupností hmoty. Tento příspěvek byl editován Kolbaba71: 30.1.2014 11:49 -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bastl 6x žárovka na 12 plochých bateriií. Tělo z překližky, hlava z formy na pečení (svítí málo,váží hodně :p) | moje první slušná led svítilna Olight Triton M30! | zabloudila ke mě i Ultrafire C8 | hodně levně koupená noname čelovka s XML T6 na 2x 18650 z eBay| první zoom Ultrafire HWAWZS Q5 | a druhý zoom Ultrafire C8 s XML-2 |malá ale výkonná - 2ks Convoy S2+ (EDC + na kolo) | Projekt svítilny s více ledkami se šnečím temper rozbíhá @ Měla by svítit asi takto.| Pro svítilnu do ruky jsem začal tvořit testovací svítilnu WOLT | DIY Světlo pod kuchyňskou linku | Jako první trochu složitější projekt s mcu jsem udělal křižovatku řízenou semafory pro malé synovce jenž řídí ATmega48 | Nabíječka Opus BT-C3100 V2.1 jenž umí Li-ion,NiCd a NiMh | Jednoduchá svítilna Lipton z krabice od čaje | Malá svítilna ideální na klíče s hrozně dlooouhým názvem - Nitecore T Series Tube 45LM USB Rechargeable LED Light Keychain | ]Malá USB nabíječka s využitím jako powerbanka LiitoKala Lii-100 a LiitoKala Lii-202 | Časem bych si chtěl pořídit Quark MiNi |
|
|
||
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 3 650 Registrován: 8.8.2011 Bydliště: Praha Člen číslo: 7 262 ![]() |
Na jednom robofóru jsem se zeptal co by mě doporučili jako pohon ramen svítilny a dočkal jsem se zajímavého zaruzlení. Doporučili mě pneumatiku nebo hydrauliku. Jenže když jsem probíral původně zamýšlený záměr to rozhýbat modelářskými servy, následný nápad malými elektromotorkami se šnekem a navrženým způsobem pneumaticky či hydraulicky, na povrch začaly vyplouvat další a další proč zrovna tento způsob nepoužít. Takže můj dotaz na jiném fóru způsobil, že asi nebudu vybírat nejlepší řešení, ale řešení, jenž má nejméně záporů.
-------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bastl 6x žárovka na 12 plochých bateriií. Tělo z překližky, hlava z formy na pečení (svítí málo,váží hodně :p) | moje první slušná led svítilna Olight Triton M30! | zabloudila ke mě i Ultrafire C8 | hodně levně koupená noname čelovka s XML T6 na 2x 18650 z eBay| první zoom Ultrafire HWAWZS Q5 | a druhý zoom Ultrafire C8 s XML-2 |malá ale výkonná - 2ks Convoy S2+ (EDC + na kolo) | Projekt svítilny s více ledkami se šnečím temper rozbíhá @ Měla by svítit asi takto.| Pro svítilnu do ruky jsem začal tvořit testovací svítilnu WOLT | DIY Světlo pod kuchyňskou linku | Jako první trochu složitější projekt s mcu jsem udělal křižovatku řízenou semafory pro malé synovce jenž řídí ATmega48 | Nabíječka Opus BT-C3100 V2.1 jenž umí Li-ion,NiCd a NiMh | Jednoduchá svítilna Lipton z krabice od čaje | Malá svítilna ideální na klíče s hrozně dlooouhým názvem - Nitecore T Series Tube 45LM USB Rechargeable LED Light Keychain | ]Malá USB nabíječka s využitím jako powerbanka LiitoKala Lii-100 a LiitoKala Lii-202 | Časem bych si chtěl pořídit Quark MiNi |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 929 Registrován: 1.9.2013 Člen číslo: 15 259 ![]() |
No jestli zvolíš pneumatické řešení a kompresor se vzdušníkem 50 a více litrů, tak to už bude obsluha spíše připomínat obsluhu středního minometu, jeden ponese svítilnu, druhý kompresor, třetí elektrocentrálu pro kompresor a další palivo a záložní akumulátory. Takže až to postavíš budou 4 lidi na srazu minimum
![]() -------------------- Pokud něčemu věnuješ dostatek času budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb...
Pistolí a dobrým slovem zmůžeš více než jen dobrým slovem. Kdo říká, že jediný člověk nemůže změnit svět, ten nikdy nejedl nedovařeného netopýra |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
Toho názoru jsem byl taky a proto jsem o pneumatickým způsobu vůbec neuvažoval. Jenž na dotyčným fóru mě ukázali membránový kompresorek, co by to zvládnul a bez velkýho vzdušníku. Navíc hmotnost 250g a velikost krabice od čaje mě ohromily. Zase na druhou stranu si nedokážu představit jemné nastavování a udržení polohy ramen. Pokud bych ramena používal jen v krajních polohách, tak bychdotoho bez váhání šel. Jenže já chci používat ramena především ve vnitřní poloze, ne jen v krajních. Navíc, abych mohl ovládat třinácht pohyblivých dílů, musel bych mít 13 násobný třícestný ventil a ten by musel být něčím ovládaný. Kompresorek tam, ač ho nepoužiju na pohon, stejně nejspíš do svítilny přidám. Jelikož mě to napadlo jako zdroj chlazení. Hadička, jenž bude zavedena přímo do chladiče a po profouknutí chladiče se rozptýlí vzduch po okolí. Pokud bych využil princip kompresorových chladniček, mohlo by chlazení tímto způsobem být celkem účinný, i když nejspíš i hlučný. Zase hmotnost motorků by byla cca 13x 150gramů.
Tento příspěvek byl editován Kolbaba71: 7.2.2014 05:34 -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 5 576 Registrován: 5.2.2011 Bydliště: Plzeň Člen číslo: 1 102 ![]() |
To už raději heat-pipe a klasický větráček...
|
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
To Beník:
Přijde mě, že si asi neviděl mojí animaci, co by měla svítilna zvládat. Jelikož pak by ti bylo jasné, že na šestihrannou desku o rozměrech necelých 300x300mm (budu se jí pochopitelně snažit co nejvíce zmenšit - zatím to vypadá na 200x200mm) se 7x heatpipe, 7x chladič a 7x ventilátor nevejde. A i když svítilna bude velká, nemusí připomínat razící štít. ![]() ![]() Tento příspěvek byl editován Kolbaba71: 7.2.2014 07:33 -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 238 Registrován: 13.4.2011 Člen číslo: 2 585 ![]() |
Nezapomeň na to, že vzduch oproti kapalině má mnohem menší vodivost a že budeš muset zajistit mnohem větší objem toho proudícího vzduchu. Vem si, že i takovíhle ventilátorek 40x40mm ti tam prožene za hodinu 3m3 vzduchu. Nedovedu si představit, že by jeden kompresorek stačil ofukovat dostatečně 7 čipů.
Tento příspěvek byl editován jova: 7.2.2014 10:10 -------------------- |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 5 576 Registrován: 5.2.2011 Bydliště: Plzeň Člen číslo: 1 102 ![]() |
Pravda. V tom případě bych ale možná přemýšlel nad vodním chlazením, než vzduchovém...
|
|
|
![]()
Příspěvek
|
||||
QUOTE Nedovedu si představit, že by jeden kompresorek stačil ofukovat dostatečně 7 čipů. Hlavní problém bude v tom, že těch čipů nebude jen 7. ![]() QUOTE V tom případě bych ale možná přemýšlel nad vodním chlazením, než vzduchovém... Další váha navíc a i tu vodu budu muset někde ochladit. Nicméně toto řešení si nechám v záloze. I když u vzduchového nemá co utéct, nemusí se to odvzďušňovat, nebude to náchylné na polohu. Může se s tím klidně třepat bude fungovat dál.. Pokud nakloním svítilnu s vodním chlazením kolmo, či sní budu třepat (např. nechtěně chůzí), tak se zavzdušní a jsem v koncích. ======================================================================================== Našel jsem docela zajímavý kompresorek od firmy Parker. Parametry: T2-04 12V/400mA 270g 5,5L/min při tlaku 7kPa Pokud použiju trubičku o průměru 5mm, tak každým ze sedmi kanálků bude vzduch proudit rychlostí zhruba 2,5m/s. Následně se rozdělí každý do 8 menších a tudy se dostane stlačený vzduch ven.Chlazení pomocí kompresorku jsem si představoval nějak takto: Pokud kompresorek zvládne tento tlak, tak při stlačení se vzduch zahřeje a pokud o ochladím na normální teplotu, tak teplo, co jsem mu sebral, si vezme při svém výtrysku do volného prostoru.5,5L/min zvládne při tlaku 7lPa trvale. Tento příspěvek byl editován Kolbaba71: 8.2.2014 13:40 -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|||
|
||||
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 3 039 Registrován: 4.10.2011 Bydliště: okr. Senec Člen číslo: 8 292 ![]() |
Zujimavy napad - pretoze chladiaci radiator stlaceneho vzduchu moze mat teplotu 10x vacsiu napr. 500C takze plocha moze byt 10x mensia ako plocha klasickeho chladica s teplotou 50C.
Nejaky ventilator asi budes potrebovat na to aby si cez ten radiator prehanal vzduch. -------------------- |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
S ventilátorem a chladičem vzduchu bych v případě použití kompresorku rozhodně počítal. Výsledekem bude, že jak mohutný chladič a ventilátor nebudu muset mít přímo u ledek, ale půjde dát do celkem rozměrné svítilny. Uvažuji o použití klasického PC chladiče s ventilátorem. Pokud Nebude stíhat, tak tam můžou být klidně dva. Díky tomu bude moct být hlava celkem malá a i lehčí, než kdyby se to chladilo jen pasivně či kdy by mělo každé rameno svůj ventilátorek, což by dost komplikovalo konstrukci a zvětšovalo rozměry hlavy a délku ramen.
-------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 1 174 Registrován: 15.11.2008 Bydliště: Mladějov Člen číslo: 189 ![]() |
Zujimavy napad - pretoze chladiaci radiator stlaceneho vzduchu moze mat teplotu 10x vacsiu napr. 500C takze plocha moze byt 10x mensia ako plocha klasickeho chladica s teplotou 50C. Nejaky ventilator asi budes potrebovat na to aby si cez ten radiator prehanal vzduch. Nechápu jak tuhle záležitost můžeš vzít lineárně... Je to uplná hovadina, kdyby alepon malinko jsi kouknul na tohle http://forum.fotonmag.cz/index.php?showtop...ost&p=66986 a hodil par čisel do kalkulačky... V tom vztahu roste teplota se čtvrtou mocninou, to je sakra nelineární. Co se týče proudění, tak to je vůbec nelineární... Nemá smys někomu něco vysvětlovat... Ty prostě vemeš 10x větší menší a uděláš chybu několika řádů. Není lepší někdy prostě mlčet či se nevyjadřovat alespn v číslech. Kolbaba71: Prosímtě kompresor ne, fatk ne. Radši vodní, když už.. A taky si nedovedu představit tu kabeláž ke světlům (kudy a tak, snad ne někudy venkem) a milion dalších věcí, až někdy najdu čas možná je napíši. Upřímně si myslím, že se to povede složit při současném tempu tak za 10 let, protože až se rozmyslíš, co vlastně budeš dělat, tak pak při realizaci nastanou ty skutečný problémy... Když třeba já něco vymýšlím měsíc, tak to realizuji klidně rok, aby to bylo 100%, v tvém případě nápad trvá 3roky, tak realizace vychází na 36 let ![]() Tento příspěvek byl editován Mike: 9.2.2014 19:33 -------------------- Profesionální měření světelného toku v integrační kouli spektrometrem v TUL Liberec a měření světelných map v laboratoři s certifikací TÜV Berlin: http://...
Lehoučká čelovka na běh...................:SOLC Spider T-24 5000 lumen 59 gramů ANSIhttp://solclighting.com.... Ultra výkoná a lehká čelovka..............: SOLC Scorpion T-23 8400 lumen 79gramů ANSI http://solclighting.com.... Kompaktní cyklosvítilna.....................: SOLC Spider T-58 6250 lumen ANSI 169gramů i s baterií! http://solclighting.com.... Ultimátní čelovka s extra chlazením....: SOLC Scorpion T-44 až 12000 lumen 120gramů ANSI http://solclighting.com.... Výkonná svítilna na kolo....................: SOLC Scorpion T-73 až 12000 lumen 168gramů ANSI http://solclighting.com.... |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
QUOTE Radši vodní, když už.. Vodní chlazení má tu "drobnou" vadu, že by muselo být kompletně zavodněno včetně expanzní nádoby. Jinak hrozí, že při naklonění svítilny si to cucne vzduch a vodní chlazení je v tu ránu nefunkční. -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 1 174 Registrován: 15.11.2008 Bydliště: Mladějov Člen číslo: 189 ![]() |
Vodní chlazení má tu "drobnou" vadu, že by muselo být kompletně zavodněno včetně expanzní nádoby. Jinak hrozí, že při naklonění svítilny si to cucne vzduch a vodní chlazení je v tu ránu nefunkční. Tak to snad není problém uplně uzavřít okruh, když koukám na ty jiný věci, co ve svítilně jsou, tak mi tohle připadá jako prkotinka. ![]() A bude dcl sranda, když ti ze svítilny v případě poruchy vyteče voda, to asi nikdo ještě neviděl ![]() ![]() Tento příspěvek byl editován Mike: 9.2.2014 21:09 -------------------- Profesionální měření světelného toku v integrační kouli spektrometrem v TUL Liberec a měření světelných map v laboratoři s certifikací TÜV Berlin: http://...
Lehoučká čelovka na běh...................:SOLC Spider T-24 5000 lumen 59 gramů ANSIhttp://solclighting.com.... Ultra výkoná a lehká čelovka..............: SOLC Scorpion T-23 8400 lumen 79gramů ANSI http://solclighting.com.... Kompaktní cyklosvítilna.....................: SOLC Spider T-58 6250 lumen ANSI 169gramů i s baterií! http://solclighting.com.... Ultimátní čelovka s extra chlazením....: SOLC Scorpion T-44 až 12000 lumen 120gramů ANSI http://solclighting.com.... Výkonná svítilna na kolo....................: SOLC Scorpion T-73 až 12000 lumen 168gramů ANSI http://solclighting.com.... |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
PC vodní komponenty jsou imho dělaný na stacionární použití. Nikdo nepředpokládá, že někdo bude za provozu s PC výrazně hýbat, či ho dokonce naklánět. Stejně tak v bytě většinou nemrzne a tak omezit použití svítilny jen na 3/4 roku, kdy nemrzne a nevyužívat ji v zimě, kdy se krásně chladí mě přijde škoda.
QUOTE když koukám na ty jiný věci, co ve svítilně jsou, tak mi tohle připadá jako prkotinka. Co si myslíš, že bude složitější, než případný vodní chlazení? ![]() -------------------- Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholik & sběratel ![]() ![]() ![]() Skupina: Moderátor Příspěvků: 3 799 Registrován: 22.2.2008 Bydliště: těsné sousedství Prahy Člen číslo: 14 ![]() |
Vždyť je to jedno jestli vodní chlazení nebo kompresor - prostě se zesílí podvozek, přidá se odhlučnění / těsnění a bude to :-)
-------------------- Budoucnost se mi jeví v lepším světle (minimálně 32 x XHP-1000...) :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 929 Registrován: 1.9.2013 Člen číslo: 15 259 ![]() |
A kdo říká že musíš použít v systému vodu, co takhle vývěvový olej? Odpadne problém s mrznutím i se zkratem při úniku média, nemá sice tak dobré chladicí účinky jako voda, ale pořád má vlastnosti solidní. Nehledě na to že pokud trváš na vodě a jsi na to dost drsný zvíře, můžeš přidat Fridex jako se dává do chladiče, a mrznutí je vyřešeno. Ekologická katastrofa při selhání svítilny bude tak jako tak...
![]() -------------------- Pokud něčemu věnuješ dostatek času budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb...
Pistolí a dobrým slovem zmůžeš více než jen dobrým slovem. Kdo říká, že jediný člověk nemůže změnit svět, ten nikdy nejedl nedovařeného netopýra |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 3 039 Registrován: 4.10.2011 Bydliště: okr. Senec Člen číslo: 8 292 ![]() |
Nechápu jak tuhle záležitost můžeš vzít lineárně... Je to uplná hovadina, kdyby alepon malinko jsi kouknul na tohle http://forum.fotonmag.cz/index.php?showtop...ost&p=66986 a hodil par čisel do kalkulačky... V tom vztahu roste teplota se čtvrtou mocninou, to je sakra nelineární. Co se týče proudění, tak to je vůbec nelineární... Nemá smys někomu něco vysvětlovat... Ty prostě vemeš 10x větší menší a uděláš chybu několika řádů. Není lepší někdy prostě mlčet či se nevyjadřovat alespn v číslech. Kolbaba71: Prosímtě kompresor ne, fatk ne. Radši vodní, když už.. A taky si nedovedu představit tu kabeláž ke světlům (kudy a tak, snad ne někudy venkem) a milion dalších věcí, až někdy najdu čas možná je napíši. Upřímně si myslím, že se to povede složit při současném tempu tak za 10 let, protože až se rozmyslíš, co vlastně budeš dělat, tak pak při realizaci nastanou ty skutečný problémy... Když třeba já něco vymýšlím měsíc, tak to realizuji klidně rok, aby to bylo 100%, v tvém případě nápad trvá 3roky, tak realizace vychází na 36 let ![]() Do frasa tie kvacky s tou cislicou 4 som si nevsimol a na pocudovanie prave ten Tvoj vzorec ma nakriatol na debilnu myslienku ze je to linearne. DAKUJEM Ti za trpezlivost. Jednu podstatnu debilinu som si dufam navzdy vymazal s mojej zial uz trochu sklerotickej hlavy. Ako je to v pripade vyzarovania pomocou prudenia vzduchu ? http://pandatron.cz/?219&vypocet_chladice To Kolbabove riesenie som si predstavoval ze by malo fungovat pricipialne tak ako chladnicka alebo klimatizacia. Kopresor stlaci vzduch ten sa pri stlaceni zohreje na teplotu radovo +100C, potom sa v radiatore/chladici a navyse pomocou nuteneho prudenia okoliteho vzduchu ochladi na teplotu cca 30C a potom sa stlaceny vzduch rozopne pricom vznikne vzduch o teplote radovo -100C a ten sa pusti do chladiacich dierok duraloveho telesa na ktorom su primontovane LEDky. Neviem vsak ci obycajny vzduch nebude na tento ucel radovo horsi ako freon alebo tie novsie obeziva. Tento příspěvek byl editován zoom: 10.2.2014 09:13 -------------------- |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 2 355 Registrován: 4.3.2008 Bydliště: Praha 10 Člen číslo: 21 ![]() |
Pokud se ten vzduch ochladí na -100°C, tak vlhkost ze vzduchu celkem rychle zmrzne v trubičkách a zacpe je.
|
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 238 Registrován: 13.4.2011 Člen číslo: 2 585 ![]() |
To už tam může rovnou namontovat Vortex
![]() Teda, pokud unese kompresor ![]() Tento příspěvek byl editován jova: 10.2.2014 09:13 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
PDA verze | Aktuální čas: 18.6.2025 - 07:31 |