![]() |
Vítejte, hoste ( Přihlásit se | Registrace )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Administrátor ![]() ![]() ![]() Skupina: Root Admin Příspěvků: 5 011 Registrován: 5.2.2008 Bydliště: Turnov/Praha Člen číslo: 2 ![]() |
Tato firma také razí trend používat do podzemí studené odstíny, konkrétně světla osazují Cree XR-E, 6300K. V rámci tohoto workshopu jsme navštívili jejich poslední zrekonstruovanou jeskyni Han a několik dalších, zrekonstruovaných částečně, případně ještě s původním žárovkovým osvětlením. Můj osobní dojem? Něco tak strašného jsem už dlouho neviděl. Překvapuje mně, že v dnešní době ještě někdo používá XR-E, neboli 10 let starou LED s méně než poloviční účinností než mají dnešní Cree LED. Jinak souhlas, testoval jsem v krápníkových jeskyních studené i neurální LED a neutrální vyhrály na plné čáře. Na kolo do terénu i běhání taky preferuju neutrální odstíny. Studené odstíny preferuju jen na sněhu, tam vypadají přirozeně a teplé naopak vypadají příliš žlutě. Dělají se i brýle "proti únavě" třeba pro profesionální hráče, které jsou vlastně žluté -> podobný princip. To mi nedává smysl. Studené (modré) světlo snižuje produkci melatoninu a pomáhá tím udržovat bdělost a pozornost. Naopak teplé světlo jeho produkci povzbuzuje a navozuje únavu. -------------------- "You could send a little girl over an old graveyard in an abandoned ghost town at midnight, as long as she has an Olight SR90 Intimidator with her, she will be fine." - Serial Chiller@CPF
|
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
![]() Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 5 576 Registrován: 5.2.2011 Bydliště: Plzeň Člen číslo: 1 102 ![]() |
Myslel jsem tím únavu očí
![]() |
|
|
![]()
Příspěvek
|
|
Flashaholic ![]() ![]() ![]() Skupina: Člen Příspěvků: 2 075 Registrován: 20.1.2009 Člen číslo: 238 ![]() |
Já preferuji odstíny neutrální až nateplalé, protože jsou jednoznačně praktičtější a to jak v interiéru tak v exteriéru. A úplně nejlepší jsou LED s vysokým CRI (Nichia 219,...). Díky ní vidíte doma celkem věrně barvy (např. správně zapojíte elektrické vodiče :-) a venku se dá rozeznat tráva od dřeva, betonu atd. Sečteno a podtženo - v LED dávnověku svítilo skoro všechno studeně až total Blancman cool odstínem, takže valná část mé sbírky svítí takto ohavně nechutně. Pak se začaly objevovat vlaštovky v podobě neutral white nebo dokonce warm white odstínů, tak jsem je rád kupoval a oceňoval jejich světlo, přestože svítily méně než ty studené. A dnes tu naštěstí máme éru nástupu high CRI trendu, takže často se dá jedna svítilna sehnat s různými variantami LED (průkopníkem tohoto příjemného trendu je u mne jednoznačně Convoy, který nabízel své S2, S3, a další v různých odstínech a s různým výkonem - podle počtu AMC). Tak i za cenu nižšího výkonu již leta kupuji pouze neutrální odstíny, v případě možnosti vstupuji rovnou do Nichiového ráje :-) Toť mé soukromé vyznání. Je mi jasné, že zareaguje studený ďábel Blancman, s kterým leta vedeme polemiky o nejlepším barevném odstínu a já dodnes nechápu jeho zálibu ve studených odstínech, protože zvláště v podzemí, kde má Blancman druhý domov, mi přijde ve svitu LED >6500K všechno uniformně šedé, slité, ploché. Zato když v podzemí posvítíte něčím s High CRI Nichia objevíte zcela jiný svět :-) Ale jo, máte pravdu. Do podzemí se studená bílá nehodí. Ona totiž likviduje kontury. Jdete chodbou a je tam 30 cm schod. Se studenou bílou ho přehlédnete... Když máte svítilnu s barvou 3500-4000°K tak ten schod vidíte, bohužel...... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
PDA verze | Aktuální čas: 14.6.2025 - 06:36 |