IPB

Vítejte, hoste ( Přihlásit se | Registrace )

7 Stránky V  « < 3 4 5 6 7 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jakou svítilnu pro mod na min 5*MC-E?, aneb kolik MC-E se tam prostě vejde...:)
Mike
příspěvek 24.9.2009 18:05
Příspěvek #81

Flashaholic

Skupina: Člen
Člen číslo: 189

Mám pro sebe i pepka úžasnou zprávu! biggrin2.gif Zkusil jsem změřit napětí přímo na 2*18650 ve svítilně. Na + pól jsem upevnil slaboučký drátek a podél 2*18650 jsem ho vytáhl ven ze svítilny a měřil napětí přímo na 2*18650. K tomu jsem ještě měřil protékající proud přes 4,3miliohm odpor. A čekal jsem na 6,5V. Už se to blížilo a najednou tam bylo 6,4V 6,3V 6,2V 6,1V a 6V, nemohl jsem uvěřit svým vlastním očím, že to furt svítí!!! Nechal jsem to zapojené a ono to pokračovalo 5,9V 5,8V 5,7V 5,6V 5,5V 5,4V a na 5,3V to zhaslo!!! A to při příkonu přes 50W!!! Takže já mám Vánoce.

Jak jsem psal , že se vypínal při 6,5V, tak jsem ho měl zapojen(jak jsem již psal) na PC zdroj na 3m dlouhým kabelu a při těch 7-8A bylo právě na konci kabelu jen 6,5V a DC-DC se vypnul, bylo to asi tím, že proudový špičky můžou být přes 10A a to by znamenalo, že napětí na konci kabelu mohlo klidně být pod 5,5V. Já jsem měřil napětí multimetrem na DC, to je vždy střední hodnota napětí, proto jsem viděl jen těch 6,5V, kdybych tak měl osciloskop... (I když jsem přidal na vstup kondiky 6600uF, tak se stejně vypínal na 6,5V)

Takže, když si pořídím Panasonic 2900mAh, tak by měli vydržet na
low.............2900mAh/ 10000mWh (proud z aku 0,5A až 0,85A)
midle..........2800mAh/ 9500mhW (proud z aku 2,5A až 3,7A)
high............snad 2200mAh (proud z aku 6,75A až 9,2A)
-zkoušel jsem výdrž na high( 45-52W) nechal jsem vždy svítilnu 2min svítit a asi 2min vyplou a trochuji schladil, dohromady vydržela 12min(!) a při další dvouminutovce vypla celkově na 13min při 5,2V a 9,77A. Zkoušeno s šedivými 2*18650 TrustFire 2500mAh. To by bylo 13min => 0,217hod*47W/2=5090mWh, "vycucalo" by se z ni ještě víc, tohle ale dcl jde...

pepko: nevím kolik režimů chceš, ale já si kvůli tomu upravil ten vypínač na 4 režimy, z toho jeden režim slouží k vypnutí DC-DC, pro inspiraci to mám řešeno takto:
Přiložený obrázek

Každý režim si zvlášť doladíl trimrem a těch 365ohm tam mam pro to, abych nemohl omylem nastavit výstupní napětí vyšší než 3,6V(když nastavím trimr 0ohm, tak tam je furt ještě těch 365ohm(=>Uout=3,6V) a ten tranzistor tam je kvůli tomu, že ten můj LSM2 má neg.logiku, vypne se při 3V a víc..., jinak by tam být nemusel a ta packa od přepínače by se zapojila přímo na ON/OFF. S tím věčným světlem to asi nepůjde, ten DC-DC spotřebuje pro vlastní řízení 80mA(při 8,4V to je 0,67W!) a to i při nulovém odběru proudu...sad.gif Kdyby si DC-DC chěl regulovat pomocí jednoho potenciometru(trimru), tak by si sice měl min 1V (Rtrim=2k), ale co maximální napětí? Při Rtrim=350ohm jsou na výstupu už 4V! Musel by si to udělat jako já, dát tam nějakech 350-400ohm pevnej odpor a k tomu do série potenciometr třeba 220ohm(=>Uout=2,6-3,7V). thumbsup_anim.gif

Ohledně toho vypínání by to s MOSFET tranzistorem určitě šlo, ale musel by si si změřit jakej proud teče skrz ten Rtrim respektivě jakej na Rtrim vytvoří úbytek napětí a odporovym děličem "naladit" tranzistor tak, aby se při určitym napětí sepnul/rozepnul a vypnul tím DC-DC měnič, to ale nevím jestli to zvládneš, bál bych se aby se nevyskytl nějaký problém... Šlo by to také udělat pomocí komparátoru, ale to by bylo zbytečně složitý... Existujou také potenciometry, které mají na konci otáčení vypínač, nevím jestli ale seženeš rozměrově a hodnotově, co chceš..., bylo by to pro tebe asi řešení...

Trošku jsem si pohrál s nastavením toho termistoru a proud P7 vypadá asi takto:
low.....3s po zapnutí 1,86A, po přepnutí z high režimu(rozpálená) 1,98A a pomalinku klesá
midle..3s po zapnutí 5,42A, po 2-3min teplá 5,85A, poté začne pomalu klesat asi na 5,65A
high....3s po zapnutí 12,28A, po 1-2min 12,46A, poté se rozpaluje a začne klesat asi na 11,67A
-to, že proud začne stoupat je částečně způsobeno tím, že jsem ten termistor zapomněl máznout pastou a chvíli trvá než se zahřeje i on, proto ta prodleva, než proud začne klesat...
-když jsem ale hlavu zašrouboval do svítilny, tak se to stejně rozházelo a musí se to znovu dolatit přímo ve svítilně
-high režim nebyl tentoktát nastaven na 50W, ale na 40W

Další datasheet LDO10C

--------------------
Profesionální měření světelného toku v integrační kouli spektrometrem v TUL Liberec a měření světelných map v laboratoři s certifikací TÜV Berlin: http://...
Lehoučká čelovka na běh...................:SOLC Spider T-24 5000 lumen 59 gramů ANSIhttp://solclighting.com....
Ultra výkoná a lehká čelovka..............: SOLC Scorpion T-23 8400 lumen 79gramů ANSI http://solclighting.com....
Kompaktní cyklosvítilna.....................: SOLC Spider T-58 6250 lumen ANSI 169gramů i s baterií! http://solclighting.com....
Ultimátní čelovka s extra chlazením....: SOLC Scorpion T-44 až 12000 lumen 120gramů ANSI http://solclighting.com....
Výkonná svítilna na kolo....................: SOLC Scorpion T-73 až 12000 lumen 168gramů ANSI http://solclighting.com....
Go to the top of the page

+Quote Post
pepko
příspěvek 24.9.2009 19:24
Příspěvek #82

LED Greenhorn

Člen číslo: 16

no vidis, tak ti to celkom dobre funguje a spravne vypina pri 6V ... resp az pri 5.3V ? uplne som to nepochopil ako si to popisal, ale teraz to vyzera, ze ti to vypina az ochrana na akumulatoroch (2.65V) .... a to je dost malo, rozhodne ich tak netrap casto, lebo po par cykloch budu mat polovicnu kapacitu ...

ja som ti hodil linku na ten podrobnejsi datasheet ...
http://www.powerconversion.com/assets/an_l...565_appnote.pdf

teda to nie je datasheet (tie sa vyskytuju iba 2 druhy, novy z roku 2008 a stary z roku 2006 - na ten si dal teraz link) ... ale ovela dolezitejsi dokument je ten application note 186 ...

je tam napriklad aj uvedene, ze ten LDO10C ma:

4.3 Undervoltage Lockout
The modules in this line have an adjustable, built-in undervoltage
lockout to ensure reliable output power. The lockout prevents the
unit from operating when the input voltage is too low. The undervoltage
lockout is adjustable by adding a resistor between remote
ON/OFF and ground per the following equation

co sa mi celkom paci, ak som to teda spravne pochopil, ze je to vypnutie pri nizkom napati a dalo by sa to nastavit napriklad na 5.8V ... lebo za normalnych okolnosti by to bolo schopne mi uplne znicit akumulatory ...

co sa tyka toho remote on/off, tak ja to budem mat asi inak ako ty ... pisu tam, ze to ma pozitivnu logiku (ty si napisal o negativnej) ...
4.5 Remote ON/OFF
The remote ON/OFF input allows external circuitry to put the LDOC
converter into a low dissipation sleep mode. Positive logic remote
ON/OFF is available as standard.

The unit is turned on if the remote ON/OFF pin is high (or floating).
Pulling the pin low will turn off the unit. To guarantee turn-on, the
enable voltage must be above 0.50 V. To turn off the enable voltage,
it must be pulled below 0.2 V.

kazdopadne na nakresoch to tiez maju so zapojenim s tranzistorom, takze mi to nie je uplne jasne ako to zapojit ...

inak LDO10C uz mam objednany, nevedel som ho za rozumnu cenu nikde zohnat, vsetci mensi obchodnici mi davali vysoke ceny a dlhe doby dodania ... v europe nie je skoro nikde skladom, pricom v USA maju bezne skladom okolo 200ks, ale tiez som nenasiel obchod s rozumnou cenou postovneho, vacsinou to bolo, ze postovne 70$ a minimalna cena objednavky 100$ ... ale zachranil ma jeden znamy, ktory ide do UK za rodinou a nastastie uk.farnell.com mal skladom 2kusy za 11libier a postovne v ramci UK zadarmo ... takze ma to bude stat asi 14eur, co je podla mna vyborna cena a v rukach by som to mal mat asi o 12 dni ...

tiez som rad, ze ti to funguje s tym termistorom ... ja som si to uz nahodil do excelu a prepocital rozne varianty ... a teraz sa uz len pre niektoru rozhodnut ...
verzia 1 ma vyssi pokles prudu

http://mypicturehost.com/show.php/i58121_termistor1.bmp.html

verzia 2 s pridanym rezistorom ma nizsi pokles prudu
http://mypicturehost.com/show.php/i58122_termistor2.bmp.html

ten pokles prudu s termistorom by bol pomerne velky, asi by to chcelo pridat ten 270ohm rezistor ... ale zase tam treba zahrnut aj ten teplotny napatovy pokles na ledke ... a neviem ako to presne spocitat, v datasheete SST-90 sa spomina koeficient 2.45mV/C ... cize pri zvyseni teploty o 10C, by sa napatovo prudova charakteristika led zmenila o 0.024V, co je celkom dost ... v poslednom stlpci v tych tabulkach som sa to snazil este nejako zapocitat ... inak cree alebo SSC by mali mat teplotny koeficient az 4mV/C ...

inak si mi s tymto menicom celkom zamotal hlavu ... posledne dni som stravil iba studiom elektrotechnickych suciatok a navrhom chladica ... ked to takto pojde dalej, tak za 2 tyzdne to bude cele hotove :-)))))

--------------------
Author Xenon, Sigma Elipsoid, Cateye EL300, MTE Rebel, Ultrafire 606A1@Q5, 2x MXDL@R2 WG, WF-400@P7 CSVOI, 4x Ultrafire C2@P7 DSVNJ+Sekonix Col#1, 2x TR801@P7 DSVNJ
Akoray K-106, KD Cree Q3 5A, SacredFire NF-08 zoom, KD Cree Q3 zoom, 5xNF-500 Q5 zoom, Bastl 6xCree -> 1400lumen, Solarforce L900M@6xCree Q5 1500+lumen mod
Uniquefire HS801@Phlatlight SSR-90, Endurer 4x18650 4xCree MCE M-bin WH 3000+ lumen, Police 2D Maglite SST-90 aspherical 2000+lumen thrower
Romisen RC-T5 4x XP-G R5 1500+ lumen mod, 10xCree MCE 5C 4000K Hyperboost 6000+ lumen bike light - yeeaaah, it's done !!!
Niekto vidi, niekto svieti ... A niekto svieti a vidi ... (pepko)
Predstavte si lampu! Nech je akokoľvek umelecky a zaujímavo zdobená, musí predovšetkým svietiť! (Honoré de Balzac)
Světlo umírá jenom příchodem ještě většího světla, ještě většího, většího světla. (Otakar Březina)
Je dokonalejšie svietiť ako svetlo len vidieť. (Tomáš Akvinský)
Ty brdo! Now that's a clean mod, looks awesome! This is the flashlight I needed when I met wolves in a Slovak forest at night :-) Yeeehaw! (Erasmus CPF)

+Quote Post
Mike
příspěvek 24.9.2009 20:40
Příspěvek #83

Flashaholic

no vidis, tak ti to celkom dobre funguje a spravne vypina pri 6V ... resp az pri 5.3V ? uplne som to nepochopil ako si to popisal, ale teraz to vyzera, ze ti to vypina az ochrana na akumulatoroch (2.65V) .... a to je dost malo, rozhodne ich tak netrap casto, lebo po par cykloch budu mat polovicnu kapacitu ...

Já jsem použil šedivý 2*18650 TrustFire 2500mAh bez ochrany..., takže vypnul ten DC-DC měnič. Jinak ochranu jsem tam měl udělanou pomocí tranzistoru, myslel jsem, že to ale kvůli ní vypíná už na 6,5V, tak jsem ji vyhodil, ted ji tam zase budu muset udělat... biggrin.gif Myslíš teda, že by jim těch 2,65V hodně vadilo? Říkal jsem si, že by to mohly přežít. Jestli někde seženu ty Panasonic 2900mAh, tak těm by to nevadilo...

co sa mi celkom paci, ak som to teda spravne pochopil, ze je to vypnutie pri nizkom napati a dalo by sa to nastavit napriklad na 5.8V ... lebo za normalnych okolnosti by to bolo schopne mi uplne znicit akumulatory ...

Tak to je mazec, bude to tak, když tam ten odpor dáš, tak to vypne, třeba na 5,8V! Škoda, že to nemá ten můj LSM2 blink.gif

kazdopadne na nakresoch to tiez maju so zapojenim s tranzistorom, takze mi to nie je uplne jasne ako to zapojit ...

To maj jenom příklady. Můžeš to udělat normálně přes přepínač: Je tam psáno "The unit is turned on if the remote ON/OFF pin is high (or floating)." to znamená, že když ON/OFF vůbec nezapojíš (nebo dáš víc jak +0,5V), bude DC-DC zapnutý, když pak ON/OFF připojíš na zem pomocí přepínače, vypne se.

inak LDO10C uz mam objednany, nevedel som ho za rozumnu cenu nikde zohnat, vsetci mensi obchodnici mi davali vysoke ceny a dlhe doby dodania

Jsem ti přece psal(v příspěvku 69) ať si to objednáš z rothsware.cz, tam není poštovný, balný ani ten poplatek 25eur...

ja som si to uz nahodil do excelu a prepocital rozne varianty ... a teraz sa uz len pre niektoru rozhodnut ...

To je sice pěkný, ale myslim si, že v praxi to budeš muset stejně doladit, já jsem to vůbec nepočítal... biggrin.gif

--------------------
Profesionální měření světelného toku v integrační kouli spektrometrem v TUL Liberec a měření světelných map v laboratoři s certifikací TÜV Berlin: http://...
Lehoučká čelovka na běh...................:SOLC Spider T-24 5000 lumen 59 gramů ANSIhttp://solclighting.com....
Ultra výkoná a lehká čelovka..............: SOLC Scorpion T-23 8400 lumen 79gramů ANSI http://solclighting.com....
Kompaktní cyklosvítilna.....................: SOLC Spider T-58 6250 lumen ANSI 169gramů i s baterií! http://solclighting.com....
Ultimátní čelovka s extra chlazením....: SOLC Scorpion T-44 až 12000 lumen 120gramů ANSI http://solclighting.com....
Výkonná svítilna na kolo....................: SOLC Scorpion T-73 až 12000 lumen 168gramů ANSI http://solclighting.com....

+Quote Post
pepko
příspěvek 25.9.2009 07:49
Příspěvek #84

LED Greenhorn

no parada, tak to mam cele pomerne jednoduche ... takze vypinac mi staci pripojit tak, ze bude prerusovat privod zeme na pin remote on/off ? nic viac ?

ozaj ako je to s tym maximalny prudom 10A ? ja vo vypoctoch v pohode narabam s 12A ... ale co to urobi s tym menicom ? ma nejake obmedzenie na 10A, alebo pri viac ako 10A mi zhori ?

k tym tvojim akumulatorom ... fakt neviem co je pre teba lepsie ... tie panasonic su dost drahe a nemyslim, ze im takato zataz bude robit nejako dobre ... tiez by si ich nemal zatazovat viac ako 1C ... riesenim pre teba su asi iba AW IMR ... ale aj tak si myslim, ze casom kupis vsetky typy a poriadne ich otestujes :-)))))

na druhej strane, ked to ti to vypina pri 2.65V pod takou velkou prudovou zatazou, tak tie akumulatory musia mat po minutovom odpocinku zase viac ako 3V ... takze ked ich uz potom nebudes trapit ale das ich nabit, tak 50-100cyklov vydrzia ... je to ina situacia ako keby si ich vybijal pri 0.5A prude do napatia 2.65V, vtedy by boli vybite na 98% kapacity ...

nakup z rothsware som mal ako jednu z poslednych moznosti, kedze ani sk.farnell ani cz.farnell ani farnell.export (od nich objednava rothsware) nemaju tuto suciastku skladom, tak som hladal nejaky iny seriozny shop, kde by som mohol normalne zaplatit kartou alebo paypal a kde nebudem platit vysoke postovne na slovensko ... pre teba je to od nich jednoduchsie ako pre mna zo slovenska ... ale uk.farnell ma zachranil, vyzera to tak, ze uz dnes to kurier doruci znamemu ... a navyse pri kurze libry a nulovom postovnom ma to vyslo iba 14eur co je vynikajuca cena ... myslim, ze si este nieco z farnelu objednam ...

rozmyslam este ako vyriesit chladenie menica ... musim ho nejako pripevnit k telu, ale nechcem to nejako skratovat, tak si asi objednam tento material ... ma celkom slusnu vodivost 4.0W/m.K (to maju len tie lepsie pasty na procesor), nejako to obalim a pripevnim na chladic v svetle ... ale na jednej strane je cievka, tam sa to neda pripevnit, takze chladit budem asi iba ten cip na druhej strane ...
http://uk.farnell.com/t-global/h486a-150-0...heet/dp/1372940

--------------------
Author Xenon, Sigma Elipsoid, Cateye EL300, MTE Rebel, Ultrafire 606A1@Q5, 2x MXDL@R2 WG, WF-400@P7 CSVOI, 4x Ultrafire C2@P7 DSVNJ+Sekonix Col#1, 2x TR801@P7 DSVNJ
Akoray K-106, KD Cree Q3 5A, SacredFire NF-08 zoom, KD Cree Q3 zoom, 5xNF-500 Q5 zoom, Bastl 6xCree -> 1400lumen, Solarforce L900M@6xCree Q5 1500+lumen mod
Uniquefire HS801@Phlatlight SSR-90, Endurer 4x18650 4xCree MCE M-bin WH 3000+ lumen, Police 2D Maglite SST-90 aspherical 2000+lumen thrower
Romisen RC-T5 4x XP-G R5 1500+ lumen mod, 10xCree MCE 5C 4000K Hyperboost 6000+ lumen bike light - yeeaaah, it's done !!!
Predstavte si lampu! Nech je akokoľvek umelecky a zaujímavo zdobená, musí predovšetkým svietiť! (Honoré de Balzac)
Světlo umírá jenom příchodem ještě většího světla, ještě většího, většího světla. (Otakar Březina)
Ty brdo! Now that's a clean mod, looks awesome! This is the flashlight I needed when I met wolves in a Slovak forest at night :-) Yeeehaw! (Erasmus CPF)

+Quote Post
jirik
příspěvek 25.9.2009 12:23
Příspěvek #85

Administrátor

Skupina: Root Admin
Člen číslo: 2

QUOTE(Mike @ 24.9.2009 21:40) *
Já jsem použil šedivý 2*18650 TrustFire 2500mAh bez ochrany..., takže vypnul ten DC-DC měnič. Jinak ochranu jsem tam měl udělanou pomocí tranzistoru, myslel jsem, že to ale kvůli ní vypíná už na 6,5V, tak jsem ji vyhodil, ted ji tam zase budu muset udělat... biggrin.gif Myslíš teda, že by jim těch 2,65V hodně vadilo? Říkal jsem si, že by to mohly přežít. Jestli někde seženu ty Panasonic 2900mAh, tak těm by to nevadilo...

Vzhledem k tomu, že na těch 2,65V to vypíná při vysokém odběru a po vypnutí napětí vyskočí určitě někam nad 3,3V, tak to akumulátorům nevadí.

Panasonicy můžeš v pohodě vybíjet 2C, tak jako jiné li-ion. Zkoušel jsem i 10A test a ten konec už zřejmě usekla pasivní protizkratová ochrana PTC. Takže na 10A už bych vzal jen IMR, ale do 6A jsou panasonicy nejlepší.

Přiložený obrázek

Mimochodem, nechceš v rámci vědeckého poznání zkusit, jak se bude měnit ten proud při zahřívání LED, tzn. bez termistoru? smile.gif

--------------------
"You could send a little girl over an old graveyard in an abandoned ghost town at midnight, as long as she has an Olight SR90 Intimidator with her, she will be fine." - Serial Chiller@CPF

+Quote Post
pepko
příspěvek 25.9.2009 12:40
Příspěvek #86

LED Greenhorn

QUOTE(jirik @ 25.9.2009 13:23) *
Mimochodem, nechceš v rámci vědeckého poznání zkusit, jak se bude měnit ten proud při zahřívání LED, tzn. bez termistoru? smile.gif

pripajam sa k dotazu, ja by som to tiez rad vedel :-)

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 27.9.2009 17:06
Příspěvek #87

Flashaholic

Jirik: V datasheetu DC-DC LSM2 se píše, že při 5V se vypne(mě ale už na 5,2-5,3V, zřejmě přímo na něm je už 5V nebo mu prostě nestačí rezerva (Uin 5V-Uout 3,3V) 1,7V), ale zapne zase při 5,6V!
Já tam těch 10A budu mít jen 1/10času! Když bych tedy nastavil těch 50W, tak
první 1/4času by byl odběr do 7A(myslím si, že Panasonic 2900mAh by měl stále 3,5V), vyčerpáno 500mAh kapacity,
další 1/4času by byl odběr do 7,5A(myslím si, že Panasonic 2900mAh by měl stále 3,3V), vyčerpáno 1000mAh kapacity,
další 1/4času by byl odběr do 8A(myslím si, že Panasonic 2900mAh by měl stále 3,1V), vyčerpáno 1500mAh kapacity,
potom by chvíli odebíral do 8,5A a pak moment opravdu náhle 9,5A..., vyčerpáno 2000mAh kapacity.
To si myslím, že by zase až tak hrozný nebylo... Stějně s touto svítilnou budu nejčasteji svítit na 20W(odběr z aku 3A), tak bych alespon využil kapacitu Panasonic 2900mAh.

pepko: S tím vypínačem to tak bude.
Já právě nevím, jestli z toho těch 10A dostaneš, když to bude úplně uzavřený, budeš muset dobře odvádět teplo, pravděpodobně když ho uchladíš na 50°C, tak by si těch 10A měl skoro mít.

Při Uout=5V má proudovou pojistku která vypne při 14,5A(Uout=2,5V vypne při 16A) a pokud jsem to dobře pochopil, tak by mělo být ještě na výstupu (při těch 14,5A) 90% nastaveného napětí...

S tím chlazením, já bych ho též připevnil k chladiči tou stranou bez cívky, ale třeba přilepil... nebo jestli máš v plánu ho nějak přichytit šroubkama.... Počítej s tím, že se možná nejvíc bude hřát ta cívka, to by šlo chkladit tím stylem jako na CPF(sežeň si nějaký měděný pásek a přilep ho na cívku a k tělu svítilny..., jestli se ale opravdu bude hřát jak říkám, to uvidíš až to budeš mít doma...

To zahřívání LED jsem vlastně asi vyzkoušel při tom testu "-zkoušel jsem výdrž na high( 45-52W)", to že se tak měnil příkon, jsem si myslel, že je způsobeno tím, že ten termistor nemám přímo vyladěn v zašroubované svítilně, ale potom jsem zjistil, že se mi "zlomil" jeden z těch drátečků ve hlavě svítilny..., takže ten test byl už asi bez termistoru nebo nějak na půl..., ale nevím to úplně jistě... Jinak ty drátečky vyhodíl a udělám to jinak... a ten test bez termistoru vyzkouším také...

--------------------

+Quote Post
jirik
příspěvek 27.9.2009 18:10
Příspěvek #88

Administrátor

Ten test proudu klidně zkus při 20W. Není nutné to tavit ně těch 50...

--------------------
"You could send a little girl over an old graveyard in an abandoned ghost town at midnight, as long as she has an Olight SR90 Intimidator with her, she will be fine." - Serial Chiller@CPF

+Quote Post
jirik
příspěvek 11.10.2009 20:31
Příspěvek #89

Administrátor

Včera mi byl Mike svítilnu ukázat. Provedení je fakt pěkné a promyšlené, ale to už je zřejmé z předchozích fotek. Tak alespoň beamshot od kravína, bohužel pršelo a ještě svítilo veřejné osvětlení, takže to není moc porovnatelné... (za sucha by na fotkách vypadala silnější)

bez světel (pouze veřejné osvětlení)
Přiložený obrázek

Romisen RC-T6 6x SSC P7 50W
Přiložený obrázek

a pro srovnání fotky pár jiných světel (focené jindy a za sucha)
Aurora AK-P7
Přiložený obrázek

EagleTac M2XC4
Přiložený obrázek

Megaforce 3xMC-E (4-5A do každé LED)

Přiložený obrázek

Výkon je fakt parádní, světlo je rozprostřené velmi do šířky. Hotové stěna světla. Dosvit však dle očekávání nic moc. Výdrž s panasonic 2900mAh byla něco přes dvacet minut v kuse.

--------------------

+Quote Post
pepko
příspěvek 11.10.2009 22:17
Příspěvek #90

LED Greenhorn

celkom pekne to svieti ... takyto typ svetla by mal svietit na siroko, inak by bol velmi tazko pouzitelny ... myslim, ze mu nie je co vycitat ...

skoda len, ze ste vcera necvakli aj nejake ine svetla, aby to bolo zaznamenane za rovnakych vonkajsich podmienok ...

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 11.10.2009 22:53
Příspěvek #91

Flashaholic

No, moc to nevypadá, že by to svítilo víc než Megaforce 3xMC-E, že by to bylo opravdu tím deštěm... biggrin.gif, stavím se ještě jindy za sucha, doufám, že do zimy...

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 17.10.2009 14:57
Příspěvek #92

Flashaholic

Zkoušel jsem tedy svítilnu bez kompenzace s termistorem a poté s termistorem.
Všechny hodnoty napětí měřeny přímo na 2*18650 a hodnoty proudu měřeny přes odp. drát 4,3miliohm a přepočteny na Iin.
Přiložený obrázek

-měřeno s těmito šmejdskými 18650 2000mAh, evidentně jsou pro ně vyšší proudy přímo zničující..., Pout jsem pouze přepočetl s předpokládanou účinností.

Dnes jsem vyzkoušel jak moc se změní Pin při změně napájení:
-svítilnu jsem první nechal zahřát asi 4min a poté jsem se snažil co nejrychleji(během asi 2sec) přidat/odebrat 1*18650
Přiložený obrázek

-je celkem dobře vidět, že na vstupním napětí není podle očekávání DC/DC prakticky vůbec závislý. Rozdíly Pin jsou spíše v prodlevě měření mezi 2*18650 a 3*18650 , ale u 20W režimu se mi měření celkem povedlo... biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
pepko
příspěvek 17.10.2009 15:55
Příspěvek #93

LED Greenhorn

funguje ti to celkom dobre ...
a ty teda nemas pocit, ze ked je to studene tak to reguluje na ine napatie ako ked je to zahriate ?

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 17.10.2009 16:16
Příspěvek #94

Flashaholic

Jak je vidět z tabulky, tak mám spíš opačný problém, když jsou LED studené, tak do nich teče o 1-2W méně(při 20W režimu). Nejhorších je prvních 10 vteřin, než se zahřeje samotný čip LED a klesne mu Vf - to je logický, ale tobě to naopak nesmyslně žere zezačátku a potom se to ustálí, je to zvláštní... blink.gif
Ten DC-DC by měl být teplotně kompenzovám a pracovat v podmínkách od -40°C do +85°C úplně stejně(jak se píše v datasheet), spíše jde o to, že ty součástky(trimr), kterými to nastavuješ nepatně mění hodnotu vlivem teploty, ale o tolik, to se mi nezdá...
Zkusím svítilnu zchladit na 10°C pod tekoucí vodou a uvidíme kolik tam poteče, chvíli vydrž.

--------------------

+Quote Post
pepko
příspěvek 17.10.2009 16:36
Příspěvek #95

LED Greenhorn

no to mas asi pravdu ... tu zmenu napatia asi sposobuje studeny trimer + ten paralelny rezistor k termistoru ... u mna to potom znamena, ze ked su studene, davaju o par ohmov nizsi odpor, ked sa zahreju, stupne im odpor ... tu zmenu odhadujem tak o 5-10 ohmov ...

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 17.10.2009 16:41
Příspěvek #96

Flashaholic

Zkusil jsem znovu odběr při pokojové teplotě(24°C) 10s po zapnutí:
Ur= 10,3mV=>2,575A*8V=20,6W
chlazená několik minut vodou ze studně(6-8°C), měřeno 10s po zapnutí:
Ur= 8,7mV=>2,175A*8,02V=17,44W

--------------------

+Quote Post
pepko
příspěvek 17.10.2009 16:51
Příspěvek #97

LED Greenhorn

tak potom aj ty mas dost velku odchylku po vychladeni ... akurat opacnym smerom ... idem to dat do mraznicky a este nieco pomerat ...

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 17.10.2009 17:18
Příspěvek #98

Flashaholic

QUOTE(pepko @ 17.10.2009 17:36) *
no to mas asi pravdu ... tu zmenu napatia asi sposobuje studeny trimer + ten paralelny rezistor k termistoru ... u mna to potom znamena, ze ked su studene, davaju o par ohmov nizsi odpor, ked sa zahreju, stupne im odpor ... tu zmenu odhadujem tak o 5-10 ohmov ...

No myslím, že není možný, aby se změnila jmenovitá hodnota rezistoru o tolik a ještě při tak malé změně teploty(nechce se mi to teď hledat v datasheet), nehledě na to, že bych s tím měl mít problém i já, leda že bych měl u těch mejch rezistorů zápornej teplotní koeficient... blink.gif Docela by mě zajímalo, čím to teda je.

tak potom aj ty mas dost velku odchylku po vychladeni ... akurat opacnym smerom ... idem to dat do mraznicky a este nieco pomerat ...

U mě to je způsobené mým termistorem, do 35°C prakticky nemění hodnotu(viz graf křivka 70°C), lieární je tak od 35°C do 60°C, bohužel žádnej jinej vhodnej na farnellu neměli
Přiložený obrázek

Jinak další moje objevy:
1)stačí nepatrně špinavej závit u hlavy svítilny (např. jen 10-20 zašroubování), změní se příkon z 22W na 20W a v režim high z 52W na 44W!!!(toto se týká opravdu při velkým proudu cca 15A)
2)když nechám svítilnu rozpálit(to jako hodně), klesne příkon z 50W na něco přes 40W, je to daný tím, že můj termistor PTC (str.163, první graf, 70°C křivka)nemá moc lineární charakteristiku(jako většina), asi při 60°C(na P7 může klidně už být přes 80°C) začne velmi rychle měnit hodnotu směrem nahoru a výstupní nap. DC-DC klesne, možná to je dobře aspon se to neusmaží... Ten termistor PTC, co jsem doporučil pepkovi má až neuvěřitelně lieární char., což je pro tyto účely dobře, nejradši bych si ho také pořídil, možná, že by se tam místo mého SMD vešel také...

--------------------

+Quote Post
pepko
příspěvek 17.10.2009 18:09
Příspěvek #99

LED Greenhorn

QUOTE(Mike @ 17.10.2009 18:18) *
No myslím, že není možný, aby se změnila jmenovitá hodnota rezistoru o tolik a ještě při tak malé změně teploty(nechce se mi to teď hledat v datasheet), nehledě na to, že bych s tím měl mít problém i já, leda že bych měl u těch mejch rezistorů zápornej teplotní koeficient... blink.gif Docela by mě zajímalo, čím to teda je.

no som zvedavy na co prides ... pokusam sa teraz robit presnejsie merania, ale zda sa, ze sa mi potvrdzuje to co som povedal, za studena je odber vacsi ... ked to dokoncim, dam tabulku do mojho tredu, uvidim co na to povies :-)

QUOTE(Mike @ 17.10.2009 18:18) *
2)když nechám svítilnu rozpálit(to jako hodně), klesne příkon z 50W na něco přes 40W, je to daný tím, že můj termistor PTC (str.163, první graf, 70°C křivka)nemá moc lineární charakteristiku(jako většina), asi při 60°C(na P7 může klidně už být přes 80°C) začne velmi rychle měnit hodnotu směrem nahoru a výstupní nap. DC-DC klesne, možná to je dobře aspon se to neusmaží... Ten termistor PTC, co jsem doporučil pepkovi má až neuvěřitelně lieární char., což je pro tyto účely dobře, nejradši bych si ho také pořídil, možná, že by se tam místo mého SMD vešel také...[/i]

bud rad, ze mas taky termistor ako mas ... ja som presne nad takym niecim rozmyslal ... ten co si mi poradil, je cisto linearny a mne to tak trochu vadi ... keby sa od 60C znizoval vykon, vobec by mi to nevadilo ...

--------------------

+Quote Post
Mike
příspěvek 17.10.2009 22:55
Příspěvek #100

Flashaholic

Jak jsem měl tyto kabliky mezi tělem a hlavou, tak po několika zašroubování jsem tušil, že to nevydržej. Po několika desítkách zašroubováníse mi stalo, že se jeden z nich nějak skříppnul nebo co... a samozřejmě ho to seškvařilo na uhel...po proměření těch 10-ti kabliku jsem také zjistil, že další dva z nich již proud nevedou. Rozhodl jsem se tedy pro jiné řešení.
Přiložený obrázek

Jediné řešení byla pružina. Musel jsem ale ještě přivést z hlavy svítilny signál od termistoru, což situaci značně zkomplikovalo.

Control shot biggrin2.gif
Přiložený obrázek

Vzal jsem hliníkový šroub průměru 6mm, zplacatěl jsem mu hlavu a středem ho provrtal..., bude sloužit k přitažení pružiny a + LED.
Přiložený obrázek

Pružinu jsem vylepšil stejným způsobem jako tu u DC-DC měniče a navíc jsem středem protáhl slaboučký drátek pro signál z termistoru. 15A do LED tedy potečete přes "prstýnek" a signál termistoru přes tu malinkou pruřinku uprostřed!
Přiložený obrázek

Přiložený obrázek
Přiložený obrázek
Přiložený obrázek
Přiložený obrázek

Přiložený obrázek

Dále jsem musel upravit dříve udělané pouzdro pro DC-DC měnič. Odbrousil jsem část s těmi kabliky a udělal místo ní tišťák, který jsem přiletoval k pouzdru DC-DC měniče. Toto jsem dělal velice dlouho, protože jsem musel přesně trefit střed, aby při zašroubování hlavy svítilny dosedla ta malá pružinka přesně na střed toho tišťáku. Tišťák jsem minimálně 15x přiletoval a zase odletoval, přičemž pokaždé jsem musel zašroubovat a rošroubovat celou svítilnu!
Přiložený obrázek
Přiložený obrázek
Přiložený obrázek

Přiložený obrázek
Přiložený obrázek
Přiložený obrázek

Pohled na zadělanou velkou pružinu do hlavy svítilny, je tam vidět jak ten al.šroub přitáhne zespodu pružinu a na poslední fotce je vidět ten dráteček od termistoru.
Přiložený obrázek

Přiložený obrázek

--------------------

+Quote Post

7 Stránky V  « < 3 4 5 6 7 >
Reply to this topicStart new topic
1 členů čte toto téma (1 hostů a 0 anonymních uživatelů.)
0 Členů:

RSS PDA verze Aktuální čas: 22.2.2026 - 09:45